U wilt leren reanimeren?
Wij organiseren regelmatig reanimatiecursussen, zowel starters- als herhalingscursussen. Neem contact met ons op voor meer informatie over data en prijzen.
Wat is reanimeren?
Een persoon die een circulatiestilstand krijgt, ook wel hartstilstand genoemd, moet gereanimeerd worden.
Een circulatiestilstand kan optreden door verschillende oorzaken zoals:
- Een acuut hartinfarct
- Hartritmestoornissen
- Verstikking en verdrinking
Omstanders en later de gearriveerde ambulancezorgverleners proberen het hart en ademhaling weer op gang te krijgen. Die acties noemen we reanimatie.
Basale reanimatie:
Dit gebeurt door thoraxcompressie ( naar beneden duwen van de borstkas) en mond-op-mondbeademing en wanneer dat geïndiceerd is, het geven van een stroomstoot op de borstkas met een AED. Dit is de basale reanimatie. (BLS basic life support)
Specialistische reanimatie:
Wij spreken over specialistische reanimatie als de reanimatie wordt gedaan door professionele zorgverleners zoals artsen, verpleegkundigen en andere medische professionals.
Bij een circulatiestilstand buiten het ziekenhuis is directe inzetbaarheid van ambulancezorg cruciaal. In het ziekenhuis wordt een reanimatie-team of spoedinterventieteam opgeroepen.
De ambulancezorgverleners en de reanimatie-teams in ziekenhuizen plaatsen een tube in de luchtpijp en beademen d.m.v. een geavanceerd systeem en geven via een infuus medicatie om het hart weer op gang te krijgen. Verder kunnen zij met hun monitor-defibrillator ook bij andere ritmestoornissen ingrijpen en ook een externe pacemaker gebruiken. Dit noemen we de geavanceerde reanimatie (ALS advanced life support)
Zorgverleners en burgerhulpverleners starten gewoonlijk direct met reanimeren. Hoe eerder er wordt gereanimeerd, hoe groter de kans is dat het leven wordt gered.
Richtlijnen reanimatie: https://www.reanimatieraad.nl/richtlijnen-reanimatie-2021/
Overlevingskans bij reanimatie:
De overlevingskans is onder andere afhankelijk van de snelheid en deskundigheid van de hulp, de leeftijd van het slachtoffer en de gezondheid van het slachtoffer.
De overlevingskans bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis is bijna 1 op 4: van de 100 mensen die worden gereanimeerd overleven 20 tot 25 personen.
De uitkomsten van reanimatie buiten het ziekenhuis zijn anders dan voor reanimatie in het ziekenhuis. De uitkomsten van reanimatie in het ziekenhuis zijn minder goed dan van reanimatie buiten het ziekenhuis.
Dit lijkt op het eerste gezicht vreemd, omdat in het ziekenhuis vaak eerder kan worden ingegrepen. Maar omdat mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen vaak een hartstilstand krijgen die samenhangt met of veroorzaakt wordt door de ziekte waarvoor ze opgenomen zijn, is de kans op herstel toch kleiner.
https://www.hartstichting.nl/search?searchText=reanimatie
Uitleg reanimatie tijdens corona pandemie:
https://hartslagnu.nl/burgerhulpverlening/de-stappen-bij-een-reanimatie/covid-19-richtlijn/
https://www.reanimatieraad.nl/coronavirus-en-reanimatie/
Wat is een AED?
Een automatische externe defibrillator, AED, is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt tijdens het reanimeren van een persoon met een circulatiestilstand als gevolg van ventrikelfibrilleren.
De AED dient op een geautomatiseerde manier een elektrische schok toe met als doel een gestoord hartritme (Ventrikelfibreren) te stoppen. Op die manier krijgt de sinusknoop de kans de controle over het hartritme terug te krijgen, waardoor het hart weer in een normaal ritme gaat kloppen. ( Normaal hartritme bij een volwassenen in rust is tussen de 60 en 100 slagen per minuut )
Een AED is geen hartmassageapparaat
Een AED wordt ten onrechte wel eens een hartmassageapparaat genoemd. Een AED geeft echter een elektrische schok en geen hartmassages. Tegenwoordig zijn er ambulances die een hartmassageapparaat, een zogeheten "LUCAS" aanboord hebben.
bron: wikipedia.org