Oproepsysteem reanimatie blijkt succesvol

30 juni 2016 artikel op webstie Ned. Hartstichting

Onderzoek van het Maastricht UMC+ toont het positieve effect aan van het oproepsysteem voor burgerhulpverleners. De resultaten onderstrepen de campagne van de Hartstichting om meer burgerhulpverleners in Nederland te werven.

Meer dan een kwart van de mensen overleeft een hartstilstand als burgerhulpverleners binnen 6 minuten worden gemobiliseerd door middel van een berichtje op hun telefoon. Dat is aanzienlijk meer dan wanneer deze vorm van hulp achterwege blijft.

Kans op overleving aanzienlijk vergroot

Naar schatting overleeft slechts 1 op de 10 mensen een hartstilstand. De kans op overleving wordt groter naarmate binnen zes minuten kan worden gestart met reanimatie en daarbij een AED wordt ingezet. Nederland telt inmiddels 130.000 mensen die als burghulpverlener actief zijn, geregistreerde vrijwilligers die zijn geoefend in reanimeren en tevens in staat zijn om een AED te gebruiken.

Door invoering van een speciaal oproepsysteem kunnen zij snel worden gemobiliseerd op het moment dat een buurtbewoner een hartstilstand krijgt. Met aanzienlijk succes, zo blijkt nu uit bevindingen van Maastrichtse onderzoekers.

Eén SMS-je vergroot overlevingskans na een hartstilstand

Oproepsysteem effectief

In een onderzoeksperiode van twee jaar werden in Limburg 833 mensen gereanimeerd voor een hartaandoening.

In 422 gevallen werd het relevant geacht om het oproepsysteem voor burgerhulpverleners in te schakelen. In de overige situaties was er al een ambulance aanwezig of vond reanimatie plaats in een openbare gelegenheid met aanwezigheid van een AED (zoals een winkelcentrum of sporthal). Na een oproep werd in 291 gevallen minstens één hulpverlener gemobiliseerd en kon tijdig worden gestart met reanimatie.

Uiteindelijk overleefde 27,1 procent van de mensen daardoor een hartstilstand. In het geval dat het alarmeringssysteem wel werd geactiveerd, maar dit niet leidde tot respons van een burgerhulpverlener, bleek de overleving slechts 16,0 procent te zijn.

De resultaten zijn recent gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Resuscitation.

Snelheid is de sleutel

Naast de bijdrage van de burgerhulpverlener werden ook grotere overlevingskansen bereikt wanneer een getuige van een hartstilstand de reanimatie startte.

"Het snel en adequaat optreden zorgde er in 92 procent van de gevallen voor dat overlevers naar huis konden na ontslag uit het ziekenhuis", zegt hoofdonderzoeker Ruud Pijls.

Cardioloog prof. dr. Ton Gorgels vult aan: "Snelheid is de sleutel. Hoe meer mensen in onze samenleving zijn geschoold in reanimatie, hoe meer levens we kunnen redden. Dat wordt onderstreept door onze onderzoeksresultaten, die voor het eerst aantonen dat het burgerhulpsysteem werkt."

2.500 levens redden

De Hartstichting heeft het doel om iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand. Jaarlijks kunnen zo 2.500 levens worden gered.

Om dit voor elkaar te krijgen streeft de Hartstichting naar minimaal 170.000 burgerhulpverleners, goed verspreid over het land, die in geval van nood een buurtbewoner direct kunnen helpen. Na aanmelding staan burgerhulpverleners geregistreerd bij het oproepsysteem HartslagNu of Hartveilig Wonen.

bron: hartstichting.nl

Wilt u ons ondersteunen?

Dat kan via aanmelden als AED vrijwilliger bij onze stichting, (Let op, enkel als U bent aangemeld als burgerhulpverlener bij HartslagNU)

of meld uw AED aan bij het AED netwerk in Nieuw-Vennep via hartslagnu.nl 

Ik word vrijwilliger Ik heb een AED

AdobeStock

Over ons

Stichting AED Nieuw-Vennep zorgt

voor een hartveilig Nieuw-Vennep


Door het opzetten en instandhouden van  een netwerk van zogenaamde 6-minuten zones, dat is een AED met een groep van getrainde burgerhulpverleners uit de buurt, verhogen we de “hart-veiligheid” in Nieuw-Vennep.

Lees verder

erc  reanimatiepartner    Hartslagnu partner

Mozartlaan 5  (postadres)
2151 GJ  Nieuw-Vennep

 

06-51181322

facebook